Особливості співвідношення елементів композиції, пріоритетних для візуальних рекурсивних систем в об’єктах дизайну - Heher, A. (Теорія та практика дизайну, 2017)
Множина елементів композиції, пріоритетних для візуальних рекурсивних систем (ВРС) в об’єктах дизайну містить сім елементів: лінія, пляма, об’ємно-просторова форма, час, рух, колір та світлотінь. Узагальнено можна вважати, що лінія, пляма, об’ємно-просторова форма є геометричними об’єктами, а час, рух, світлотінь, колір – це явища. Отже, не всі з перерахованих елементів характеризуються однорідністю природи та властивостей. Це зумовлює складність визначення особливостей їх поєднання при проектуванні ВРС. Застосування методів аналізу суміжності елементів композиції дозволило окреслити множину їх потенційно можливих сполук. На основі обчислення біноміального коефіцієнту та інтерпретації отриманих результатів виявлено, що множини потенційно можливих сполук елементів композиції, пріоритетних для ВРС містить сто дванадцять комбінацій. Отримані дані наближено розкривають розуміння композиційно-образної варіативності ВРС для дизайн-проектування.