Поєднання реалістичних та метафоричних елементів сценографії на прикладах вистав великої сцени - Trykolenko, S. (Теорія та практика дизайну, 2017)
В статті розглядається проявлення тенденції поєднання реалістично-ілюстративних та умовно-метафоричних елементів у межах єдиного сценографічного рішення. Наводяться приклади вистав великої сцени Національного академічного театру російської драми ім. Лесі Українки, Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка та Київського академічного Молодого театру. Аналізуються особливості художнього трактування декораційного оформлення, що відтворюють задану режисером проблематику постановки. Автор обрала для дослідження спектаклі з принципово різним композиційним рішенням та кардинально відмінними декораційними модулями, щоб на їхніх прикладах визначити основні концепції художньої подачі ігрового середовища, витриманого за принципами найпоширенішої на сьогоднішній день тенденції сценографічного оформлення.