Категорії технічної естетики у використанні елементів історичних стилів в інтер’єрі - Solomenko, A. (Теорія та практика дизайну, 2017)
Проаналізовано категорії технічної естетики на прикладі інтер’єрів, виконаних у історичних стилях. Вивчено 1000 картин художників-реалістів, світлини квартир-музеїв, палаців, антикварних меблів та предметів інтер’єру. Розглянуто відповідність інтер’єрів різних епох та принципи, за якими формувався простір, їх належність до певних естетичних категорій. В інтер’єрах, виконаних у історичних стилях, велику увагу приділяли гармонії, мірі, естетичному. Основними категоріями, використаними у інтер’єрах, виконаних у історичних стилях, є художня форма, художній образ, художня епоха, художнє сприйняття, художній твір, дизайн, художнє конструювання, естетична діяльність, композиція, художній час і простір, розуміння, тлумачення, комунікація, інтерпретація, художня мова, гра, переживання, естетичний смак, естетичний ідеал.