Етнічний фактор формування предметно-просторового середовища та об’єктів дизайну зеленого туризму Південного регіону України - Sandik, H. (Теорія та практика дизайну, 2017)
У статті розглянуто роль етнічного фактору в формуванні предметно-просторового середовища та об’єктів дизайну зеленого туризму Піденного регіону України. Проаналізован складний етнічний склад населення та особливості предметно-просторового середовища основних етнічних груп переселенців Південного регіону Х1Х- ХХ ст. Доведено, що на Півдні України відбувалися процеси природної асиміляції. Внаслідок взаємовпливів культур сусідніх народів предметно-просторове середовище краю зазнало певних змін, але домінуючою і найзначнішою є південно-українська культурна традиція. Визначені особливості предметно-просторового середовища основних етнічних груп переселенців Південного регіону Х1Х - ХХ ст. З’ясовано, що етнодизайн повинен стати основним культуротворчим елементом у проектуванні об’єктів дизайну зеленого туризму.