Хронос – дизайн: форма, функція, естетика - Kardash, O.; Bruyva, A.; Mamaysur, A. (Теорія та практика дизайну, 2017)
Розглянуто соціальні, функціональні та естетичні складові годинника. Визначено необхідність комплексного розгляду чинників його формоутворення. Вказано на необхідність врахування комплексу показників, які б гармонійно окреслювали сполучення форма ‑ функція-естетика-емоція. Розглянуто сучасні умови функціонування пристроїв визначення часу, якими є годинники. Виконана їх попередня систематизація за історичними, суспільними, технологічними, образно‑художніми, інноваційно‑аксіологічними ознаками, що надає можливості попередньої оцінки показників форми, їх відповідності стильовим ознакам та вимогам сприйняття.