Прикордонні стани дизайн-систем: аспекти проектування - Skliarenko, N. (Теорія та практика дизайну, 2017)
У статті висвітлено сутність та роль прикордонних станів у проектуванні дизайн-систем. Увага дизайнерів переноситься з остаточного результату на процес формування нової структури шляхом цілеспрямованого проектування ситуацій деструктивного або конструктивного характеру. Прикордонний стан – це неперервний процес побудови нової емерджентної властивості відкритої дизайн-системи (на візуальному та концептуальному рівнях). Формами прояву прикордонних станів виступають структурно-функціональні та синтетичні перетворення. Їх прихована потенція розкриває різні аспекти цілісної системи у контексті природного і соціального середовища. Виявлено, що прикордонні стани в дизайні є експериментальною основою для створення тапрогнозування нових інтегрованих дизайн-систем і напрямків проектування.