Національні художні традиції у сучасній кримськотатарській архітектурі та дизайні - Privolneva, S. (Теорія та практика дизайну, 2017)
У статті аналізуються результати творчого використання національних художніх традицій в сучасній кримськотатарській архітектурі і дизайні, дається оцінка інноваційним рішенням. Кращим кримськотатарським архітекторам і дизайнерам притаманне творче використання національних художніх традицій. Традиція розуміється ними не тільки як цитата з історії кримськотатарської архітектури у вигляді окремих характерних елементів і технічних прийомів, але й як найцінніша можливість адаптувати глибинні принципи кримськотатарського мистецтва до сучасних умов життя. Відродження культури минулого виразилося також в реставрації та відновленні архітектурної спадщини з наданням їй нових функцій, важливих для сучасного суспільства. Синтез сучасної естетики, технічних можливостей і давніх традицій свідчить про високий рівень професіоналізму нинішніх кримськотатарських майстрів, надихає послідовників на дбайливе використання національних традицій стосовно до вимог сучасності.