Спеціальні аспекти утеплення мансардного поверху в історичних будинках - Murgul, V. (Теорія та практика дизайну, 2017)
Ця стаття містить зауваги щодо визначення коефіцієнта рівномірності теплопередачі для горищ історичних житлових будинків в процесі енергоефективної модифікації будівель. Чисельне значення цього коефіцієнта теплопередачі однорідності для конструкції підлоги дерев’яного мансардного поверху було виявлено в ході дослідження. Було підраховано, що не виникає конденсації вологи в конструкції підлоги. Енергоефективна модифікація житлових історичних будівель повинна мати на увазі принцип максимально можливого збереження історичного інженерного обладнання будівлі. Вивчення прийомів вирішення структури теплоізоляції перекриття мансарди з використанням сучасних ефективних теплоізоляційних матеріалів дозволяє виключити ризик утворення конденсату в шарах дерев’яної підлоги, що зберігається.