Формування професійного мислення майбутніх дизайнерів у процесі їх підготовки - Zakharova, S. (Теорія та практика дизайну, 2016)
У статті розглянуто особливості професійного проектно-образного мислення дизайнера. Проблема дослідження професійного мислення дизайнерів є відносно молодою, що пов’язано, передусім, з недавнім нормативним оформленням самої дизайнерської діяльності. Складність, системність, багатоплановість дизайну як сфери професійної діяльності вимагає від фахівця особливих якостей його професійного мислення. Стандарт дизайн-освіти, який зазначає необхідність формування фахівця, здатного вирішувати дизайн-проблеми, є єдиним для всіх. Змістом професійного мислення дизайнера є проектно-образне мислення, яке забезпечує ефективність проектувальної діяльності фахівця, поєднуючи у собі образну площину творчого, художнього мислення митця та аналітичну, раціональну площину проектного мислення архітектора, конструктора тощо.