АВІАЦІЙНО-КОСМІЧНИЙ ЦЕНТР ЯК ПРИКЛАД ІННОВАЦІЙНОГО ПІДХОДУ РОЗВИТКУ ТВОРЧИХ ЗДІБНОСТЕЙ І ОБДАРУВАНЬ У ПОЗАШКІЛЬНІЙ ОСВІТІ - Шапка , Олександр (Актуальні проблеми в системі освіти: загальноосвітній заклад середньої освіти – доуніверситетська підготовка – заклад вищої освіти, 2025)
Статтю присвячено аналізу ролі позашкільної освіти у формуванні творчих здібностей, наукових і практичних навичок дітей та молоді. Окрему увагу приділено Авіаційно-космічному центру Київського Палацу дітей та юнацтва (АКЦ) як інноваційній освітній платформі. Проаналізовано законодавче підґрунтя, концепцію та значення позашкільної освіти в Україні, окреслено основні напрями діяльності АКЦ, його структуру та досягнення. Розглянуто методи розвитку креативності, інтеграцію науки й практики, а також підготовку вихованців до майбутньої професійної діяльності. Визначено перспективи розвитку позашкільної освіти та необхідність її підтримки на державному рівні.