НАПРЯМИ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ В СФЕРІ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ - Озеран , Алла (Актуальні проблеми в системі освіти: загальноосвітній заклад середньої освіти – доуніверситетська підготовка – заклад вищої освіти, 2025)
У статті проаналізовано сучасні напрями наукових досліджень у сфері бухгалтерського обліку, зокрема в контексті змін у класифікації спеціальностей вищої освіти України. Розглянуто проблематику звуження можливих дослідницьких тем через використання назви спеціальності «Облік і оподаткування», що не охоплює аналіз, контроль та аудит. На основі аналізу захищених дисертацій за останні п’ять років визначено основні напрями наукових досліджень та актуальні виклики для облікової науки. Запропоновано зміну назви спеціальності на «Облік, аналіз і контроль» для більш точного відображення змісту наукових досліджень та відповідності сучасним потребам науки й практики.