The method of pages replacement for control systems of large volume data-bases in information systems of aviation companies - Жуков, І.А.; Іванкевич, О.В.; Станіславов, В.О. (Proceedings of National Aviation University (archive), 2010)
Більшість сучасних інформаційно-пошукових систем працює з великими масивами даних, тому перед користувачами таких систем часто постають проблеми підвищення продуктивності системи та швидкості отримання даних. У будь-якій системі баз даних у разі звернення до сторінки диска образ сторінки завантажується в буфер, розміщений в оперативній пам'яті, і зберігається там протягом деякого часу після звернення, чим скорочується кількість обмінів з дисками. Запропоновано метод заміщення сторінок, який може бути застосований у системах керування базами даних великих обсягів.