РОЗРОБЛЕННЯ КЕРАМІЧНОГО ЗНОСОСТІЙКОГО МАТЕРІАЛУ НА ОСНОВІ КАРБІДУ КРЕМНІЮ ДЛЯ ВИСОКОШВИДКІСНИХ ВУЗЛІВ ТЕРТЯ - Уманський, О.П.; Довгаль, А.Г.; Cубботін В.І.; Костенко, О.Д. (Proceedings of National Aviation University (archive), 2012)
Розглянуто особливості утворення структури гарячепресованого керамічного матеріалуна основі карбіду кремнію з домішками оксидів алюмінію і оксидів цирконію. Наведенорезультати триботехнічних випробувань отриманих керамічних матеріалів в умовах тертябез мастильних матеріалів в повітряному середовищі. Оптимізовано склади і технологічнірежими отримання керамічних матеріалів щодо їх пористості та зносостійкості на основіпроведених досліджень.Structure creation features of hot-pressed ceramic material based on silicon carbide withadditions of aluminium oxide and zirconium oxide have been studied. Tribological tests of theacquired ceramic materials on condition of friction without lubricating materials in air mediumhave been performed. Optimization of compositions and technological modes of acquired ceramicmaterials in relation to their porosity and wear resistance have been completed.Рассмотрены особенности образования структуры горячепрессованного керамическогоматериала на основе карбида кремния с добавками оксидов алюминия и оксидов циркония.Приведены результаты триботехнических испытаний полученных керамических материа-лов в условиях трения без смазочных материалов в воздушной среде. Оптимизированысоставы и технологические режимы получения керамических материалов относительно ихпористости и износостойкости на основании проведенных исследований.