Математичне моделювання робочого процесу турбореактивного двигуна - Кулик, М. С.; Козлов, В. В.; Пулясвський, В. В.; Осадчий, С. О. (Proceedings of National Aviation University (archive), 2001)
Наведено семантичну теоретико-множинну модель турбореактивного двигуна. Описано недоліки існуючих математичних моделей і доцільність урахування фонових несправностей при їх упорядкуванні. Показано, що при розробці методик розрахунку змінених характеристик компресорів і турбін необхідно виходити з того, що основні залежності параметрів в елементах цих вузлів відображені у вихідних їхніх характеристиках