Алгоритми та програми розв’язування систем нечітких алгебричних рівнянь та їх реалізація в системі моделювання MATLAB/SIMULINK - Мінаєв, Ю. М.; Філімонова, О. Ю.; Лієс, Бенамур; Ярош, Р. А. (Proceedings of National Aviation University (archive), 2001)
Розроблено алгоритм розв’язування нечіткої системи алгебричних рівнянь в нейроме- режному базисі на платформі МаіТаЬ/ЗЇ тиііпк. Система нечітких рівнянь перетворюється в систему з (пхк) чітких рівнянь, де к - кількість компонент для уявлення нечітких коефіцієнтів (а11 є А) та правих частин (b1, є b ), і. - nхn (для чіткої системи). Наа -рівні система має розмірність пхп і в загальному випадку стає несумісною (перевизна- ченою). Запропонований алгоритм дозволяє отримати наближений розв’язок систем рівнянь в нейромережному базисі незалежно від сумісності. Розв’язок загальної (несумісної системи) відшукується в області х , х2. де х’ - дефадзифікований розв’язок системи, отриманий на а-рівнях X - розв ’язок загальної (несумісної) системи. Такий підхід дозволяє суттєво розширити клас розв’язуваних задач ідентифікації та прогнозування в умовах невизначеності