ЛІНІЙНІ МОДЕЛІ МОВНОГО СИГНАЛУ З ЛОКАЛЬНО-ПОСТІЙНИМИ ПАРАМЕТРАМИ - Демьян, Н.И.; Осмаловский, В.А.; Хорошко, В.А. (Ukrainian Information Security Research Journal, 2010)
Звуки при формуванні яких голосові зв'язки здійснюють колебательниедвіженія називають вокалізованнимі. Всі інші звуки відносяться до невокалізованним.Более точно: серед останніх розрізняють фрікатівние звуки, що виникають при утворенні турбулентного широкосмугового шуму, і вибухові звуки, формовані шляхом створення втракте змички з подальшими раптовим вивільненням стисненого в області за змичкою повітря.