Оптимальне випадкове кодування рівноймовірних повідомлень у q-нному симетричному каналі - Олексійчук, Олександр Миколайович (Ukrainian Information Security Research Journal, 2002)
Досліджуються ймовірнісні характеристики ефективності рівномірного випадкового кодування у q-нному симетричному каналі з вхідним алфавітом, що є довільною абелевою групою порядка q. Основним результатом є отримання нижньої границі ймовірності вірно прийому повідомлень та обґрунтування умов, що гарантують оптимальність (по критерію мінімуму ймовірності вірного прийому) систем з випадковим кодуванням у цьому каналі.