Використання перцепційної моделі при побудові пристрою формування стегосігна системи з цифровими водяними знаками - Маракова, Ірина Іллівна; Мараков, Олег Андрійович (Ukrainian Information Security Research Journal, 2005)
Розглянута побудова пристрою занурення цифрових водяних знаків (ЦВЗ) при основному повідомленні у вигляді аудіосигналу з урахуванням психофізичних особистостей сприйняття сгегоеигналу. Виявлено важливі для систем з ЦВЗ положення і параметри перцепційної моделі (ГІМ). Це дозволить поліпшити надійність сприйняття стегоповідомлень і ефективність детектування ЦВЗ із зауваженням збільшення пропускної здатності системи.