Дослідження міжетнічних конфліктів через аналіз оман при самоідентифікації етносів і сприйнятті релігійних зображень з метою прогнозування зіткнення цивілізацій - Азарсков, Валерій Миколайович; Ситнік, Олександр Георгійович (Ukrainian Information Security Research Journal, 2005)
Розглядається проблема та її зв’язок із важливими факторами впливу зовнішнього середовища у вигляді зображень на людину, які засновані на сприйнятті етносами різних видів візуальної інформації, у тому числі і релігійної з метою ії вирішення. Оцінка етносів здійснюється через розкриття додаткових факторів впливу на кожну людину у будь-якій цивілізації через існуючі у різних сферах життя суспільства омани з урахуванням специфіки світосприймання, і світовідчування, під якими розуміє- ться підсвідома реакція віруючого на навколишню реальність, особливо при сприй-нятті релігійних зображень.