ІНДЕКС ЗБІГУ ДЛЯ ОСМИСЛЕНИХ ТЕКСТІВ УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ - Сушко, С.О.; Фомичова, Л.Я.; Киценко П.C. (Ukrainian Information Security Research Journal, 2010)
Як відомо, злам шифру модульного гамирування, для якого гама є періодичною послідовністю знаків абетки, проводиться в два етапи [1-4], на першому з яких обчислюється період гами, а на другому - знаходиться сама гама. Для визначення періоду гами застосовується тест Казіскі[5], оснований на періодичності потоку ключів і частому повторюванні певних буквосполучень у природних мовах. Це означає, що коли в криптограмі зустрічаються два однакових відрізка, то з великою імовірністю відстань між ними кратна довжині періоду гами. Для уточнення періоду гами і її подальшого визначення використовують уведений у практику криптоаналізу У.Фридманом [1] індекс збігу -ймовірність збігу двох навмання вибраних букв у рядку довжини П, складеному з букв абетки.