ОЦІНКА КОРЕГУВАЛЬНОЇ ЗДАТНОСТІ ЗАВАДОСТІЙКИХ ТРІЙКОВИХ РС-КОДІВ ПРИ ПЕРЕДАЧІ ІНФОРМАЦІЇ ПОВНІСТЮ ПЕРЕПЛУТАНИМИ СТАНАМИ КУТРИТІВ У КВАНТОВОМУ КАНАЛІ З ШУМОМ - Корченко, О.Г.; Васіліу, Є.В.; Гнатюк, С.О.; Кінзерявий, В.М.; Горчинська, А.М. (Ukrainian Information Security Research Journal, 2010)
У сучасному інформаційному суспільстві все більша кількість людей відчуває потребу в конфіденційному зв’язку. Квантові комунікації, які ґрунтуються на передачі інформації, закодованої у квантових станах мікрочастинок, пропонують ряд нових способів для безпечного обміну повідомленнями [1]. Одним з напрямів квантових комунікацій є квантовий прямий безпечний зв’язок (КПБЗ), де легітимні користувачі обмінюються квантовими частками квантовим каналом зв’язку, виконують певні операції і вимірювання над цими частками, а також обмінюються додатковою інформацією звичайним (не квантовим) каналом з автентифікацією [2-14]. Практично, в якості квантових часток використовують фотони, так як вони є найбільш стабільними носіями квантової інформації, а у якості квантових каналів -оптоволоконні лінії зв’язку або атмосферу (оптичний бездротовий канал). При цьому, безпека передачі інформації з використанням протоколів КПБЗ гарантується законами квантової фізики.