ЧАСТОТИ ПОВТОРЮВАНОСТІ БУКВ І БІГРАМ У ВІДКРИТИХ ТЕКСТАХ УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ - Сушко, С.О.; Фомичова, Л.Я.; Барсуков, Є.С (Ukrainian Information Security Research Journal, 2010)
Упродовж тривалого часу дешифруванню криптограм допомагає частотний аналіз, суттю якого є вивчення статистичних закономірностей появи символів та їх сполук у вихідних та шифрованих повідомленнях. Саме щоб ускладнити частотний аналіз, в криптографії з’явились шифри, які приводять до рівномірного розподілу символів у криптограмі. Сьогодні принципи частотного аналізу широко застосовуються в програмах для підбору паролів і дають змогу на декілька порядків скоротити час пошуку.