КІЛЬКІСНІ ПОКАЗНИКИ ОЦІНЮВАННЯ ЗАХИЩЕНОСТІ І РИЗИКІВ ВІД ПОРУШЕННЯ БЕЗПЕКИ У РОЗПОДІЛЕНИХ СИСТЕМАХ РУХОМОГО ЗВ’ЯЗКУ - Соколов, В.Ю. (Ukrainian Information Security Research Journal, 2010)
На системи рухомого зв’язку постійно діє низка загроз: природні, техногенні, людські навмисні і людські ненавмисні. Природні (космічне випромінювання, іонізація іоносфери) і техногенні (випромінювання радіоапаратури) за результатом дуже схожі: вони викликають перешкоди у каналах зв’язку. Навмисні загрози набувають все більшого розповсюдження і проявляється, в вигляді порушень безпеки: введення в систему шкідливих кодів (комп’ютерних вірусів). Людські ненавмисні загрози можна розглядати як форс-мажорні, тому вони дуже важко піддаються узагальненому опису