РОЛЬ ТІЛА У ПЕРЦЕПТИВНІЙ ФІЛОСОФІЇ А. БЕРҐСОНА ТА В ЕНАКТИВІЗМІ - Бородій, А. В. (Proceedings of the Kyiv Aviation Institute. Series: Philosophy. Cultural, 2020)
Стаття присвячена дослідженню категорії тіла у перцептивних поглядах Анрі Берґсона та дослідженнях представників енактивізму. Особлива увага приділяється порівнянню цих перцептивних систем та осмисленню поняття свідомості як втіленого субстрату. У статті репрезентовано погляд на тіло як засіб перцепції та роль його діяльності як елементу вбудовування свідомості суб’єкта у світ. Визначено, що тіло має роль селективного апарату, який розрізняє та відбирає зовнішні подразники для перцепування. Підкреслено детермінованість тілесності та її вплив на формування образів сприйняття.