ДОКТРИНА РЕАЛІЗАЦІЇ СВОБОДИ В ДЕМОКРАТИЧНОМУ СУСПІЛЬСТВІ: ІДЕАЛ І РЕАЛЬНІСТЬ - Герасимова, Е. М. (Proceedings of the Kyiv Aviation Institute. Series: Philosophy. Cultural, 2020)
Стаття присвячена аналізу феномену свободи у сучасному демократичному суспільстві, який набуває сьогодні якісно нових ознак. Вони проявляють себе у процесі постійного засвоєння морально-правових норм спільного існування, що забезпечує практичне розуміння відмінностей між свободою і свавіллям. Дар свободи в доктрині європейських демократичних цінностей уособлює собою захищене автономне буття особистості, а процес її самореалізації забезпечує можливості прояву його внутрішньої свободи, яка передбачає розумне ставлення людини до агресивного втручання зовнішнього світу. Представлено аналіз ідеальних прагнень людини та реальні можливості інституційних механізмів реалізації свободи в сучасному демократичному суспільстві. Результатом проведеного нами дослідження з реалізації ідеалу свободи в реаліях сучасного демократичного суспільства стає оформлення таких основних підходів: по-перше, визнається екзистенціальна трактовка свободи, яка пов’язана з індивідуальним буттям людини та її засвоєнням суб’єктивної системи цінностей; по-друге, представлені комунікативні передумови існування свободи в суспільстві. Тобто вона може бути досягнена в реальному житті, на відміну від феномену волі. Такими сучасними комунікативними умовами можуть бути автономні соціально-комунікативні інститути, ліберально-демократичне державне регулювання та наявність громадянського суспільства з широкими нормативно-правовими повноваженнями і утвердженими правилами відповідальності для всіх членів даного співтовариства.