ВПЛИВ ПАНДЕМІЇ COVID-19 НА МІЖНАРОДНІ ВІДНОСИНИ: КЛЮЧОВІ ТЕНДЕНЦІЇ - Пода, Т. А. (Proceedings of the Kyiv Aviation Institute. Series: Philosophy. Cultural, 2020)
У статті проаналізовано деякі аспекти впливу пандемії СOVID-19 на розвиток міжнародних відносин на тлі розгортання все жорсткіших карантинних обмежень у світі. Здійснено аналіз трансформації міжнародних відносин у віртуальному вимірі. Осмислено діяльність загальноєвропейських інститутів, які продемонстрували низьку ефективність в умовах надзвичайної ситуації. Показано, що спалах коронавірусу поставив під питання спроможність адекватного реагування певних міжнародних структур, продемонструвавши слабкості міжнародної системи перед новим глобальним викликом. Розповсюдження COVID-19 показало, що у «глобальному селі» жодна країна не може вважати себе окремою від світу. На основі аналізу змін, що відбуваються у світі, запропоновано прогноз розвитку напрямів системи міжнародних відносин.