ЕСТЕТИКА ЯК «ФОРМА ФІЛОСОФІЇ» - Суходуб, Т. Д. (Proceedings of the Kyiv Aviation Institute. Series: Philosophy. Cultural, 2020)
У статті розкривається розуміння естетики як форми розвитку культури філософського мислення. Обґрунтовується, що такий підхід вимагає подолання трактування естетики, яке закріпилося з XVIII ст. виключно як дисципліни з однозначно окресленим предметом і завданнями. Робиться висновок, що інакше розуміння естетики вимагає звернення до поняття «форма філософії», яке інтерпретується у статті двояко: по-перше, як термін, що дозволяє зрозуміти естетику як одну з традицій філософії (від античності і до сучасності); по-друге, як термін, характерний для концептуалізації історико-філософського процесу Я. Е. Голосовкером (1890-1967), роботи якого актуалізували проблему творчої уяви (імагінації) і дозволили представити сенс естетики як, власне, філософської традиції.