METHOD FOR THE HIERARCHICAL DYNAMIC SELF-ORGANISATION OF COMPUTING NODES IN SELF-ORGANISING TELECOMMUNICATIONS SYSTEMS - Lozko , Olena; Pastushenko, Volodymyr (Science-based technologies, 2026)
У статті розроблено метод ієрархічної динамічної самоорганізації обчислювальних вузлів у самоорганізованих телекомунікаційних системах, орієнтований на функціонування в умовах змінної топології, неоднорідності ресурсів, динамічного трафіку та часткових відмов. Запропонований підхід базується на формалізації системи у вигляді динамічного зваженого графа та передбачає побудову багаторівневої структури управління з виділенням локальних кластерів, координаторів кластерів і вищих рівнів агрегування. У межах методу визначено функцію близькості для кластеризації вузлів, інтегральний рейтинг вибору координаторів, правила резервування та подієву логіку реконфігурації внутрішньокластерних і міжкластерних зв’язків. На відміну від підходів, у яких кластеризація, вибір координаторів і перебудова структури розглядаються окремо, у роботі ці компоненти інтегровано в єдиний механізм керованої багаторівневої самоорганізації. Обґрунтовано систему критеріїв оцінювання, що включає середню затримку, нерівномірність завантаження, безперервність обслуговування, час реконфігурації та інтегральний показник живучості. Сформовано структуру імітаційного експерименту для подальшої верифікації запропонованого методу та визначено формат порівняльного подання результатів. Практична цінність роботи полягає у можливості застосування методу в edge/fog-інфраструктурах, розподілених обчислювальних платформах і спеціалізованих телекомунікаційних мережах, де критичними є стійкість, масштабованість і оперативність реконфігурації.