ORGANIZATIONAL AND TECHNOLOGICAL PRINCIPLES OF INTERACTION OF TRANSPORT MODES IN THE SYSTEM OF INTERNATIONAL CARGO TRANSPORTATION AND AT THE CROSSING OF THE CUSTOMS BORDER OF UKRAINE - Bahrii, Mariia; Klymenko, Viktoriia; Novalska, Nadiia; Razumova, Kateryna; Selishchev, Sergiy (Science-based technologies, 2022)
В статті розглянуто сутність, специфіка, форми та методи взаємодії видів транспорту при здійсненні вантажних перевезень. Визначено роль основних складових системи вантажних перевезень в забезпеченні процесу взаємодії видів транспорту в міжнародному сполученні. Наочно визначено основні технологічні операції мультимодальних транспортних терміналів із групуванням їх за функціями забезпечення максимальної ефективності магістральних перевезень, надання послуг транспортування, надання послуг процесу товароруху, управління вантажними та транспортними потоками. Проведено ґрунтовний аналіз взаємодії видів транспорту в системі міжнародних транспортних коридорів, що проходять територією України, а саме: Транс’європейський транспортний коридор №5 (залізнична та автомобільна ділянка), Транс’європейський транспортний коридор №9 (залізнична та автомобільна ділянка), МТК Балтійське море – Чорне море (залізнична та автомобільна ділянка), TRACECA (залізнична, автомобільна, водна ділянка), Європа–Азія (залізнична та автомобільна ділянка). Визначено пріоритетні напрями розбудови міжнародних транспортних коридорів. Наведено результати дослідження основних технологічних операцій мультимодальних транспортних терміналів як ключових об’єктів безпосередньої передачі вантажів з одного виду транспорту на інший. Проведено дослідження питання гармонізації митної діяльності та процедури спільного транзиту із загальноприйнятими нормами і стандартами європейського права. Визначено чинники, які визначають втрати Україною транзитних потоків через міжнародні транспортні коридори, та виокремлено важливі завдання плану розбудови системи міжнародних вантажних перевезень України.