УПРАВЛІННЯ ІНТЕНСИВНІСТЮ УТВОРЕННЯ ТРИБОПЛІВОК В ПРОЦЕСІ ПРИПРАЦЮВАННЯ ЗУБЧАСТИХ ПЕРЕДАЧ - Melnyk, Volodymyr; Leusenko, Daria; Hryb, Dmytro; Kobzar, Nazariy (Problems of Friction and Wear, 2026)
Досліджено вплив присадок бензолу та н-октадекану на процес припрацювання в середовищі мінеральної оливи МК-8, що інтенсивно утворює самогенеруючі органічні плівки (СОП) уже при кімнатній температурі. Встановлено, що введення бензолу значно знижує час формування оптимальної мікрогеометрії поверхонь тертя, а його пасивність щодо оливи зумовлює меншу залежність дії присадки від відсоткового вмісту та стабілізує процес припрацювання. Нагрівання оливи до температури кипіння бензолу — 3530К забезпечує формування щільних шарів СОП, кінцева товщина яких перевищує товщину плівок, утворених в оливі без присадки. Введення після цього 5% н-октадекану інтенсифікує утворення СОП: її товщина тимчасово збільшується на 30%, після чого поступово зменшується до початкового значення. Повторне введення н-октадекану знову інтенсифікує утворення СОП, що свідчить про зношування СОП під час тертя та обмежену здатність оливи до її утворення через вичерпання активних компонентів. Присадки бензолу та парафінових вуглеводнів забезпечують можливість оптимізації процесу припрацювання, оскільки сприяють інтенсивному вирівнюванню мікронерівностей поверхонь, а після нагрівання до 3530К — утворенню СОП, що підвищує зносостійкість і контактну витривалість поверхонь тертя.