ПІДВИЩЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПОВНОРОЗМІРНОГО СТЕНДУ ДОСЛІДЖЕННЯ ОЧИСНИКІВ ПАЛИВ ШЛЯХОМ ЙОГО МОДЕРНІЗАЦІЇ - Запорожець, Олександр Іванович; Карпенко, Сергій Володимировіч; Пузік, Сергій Олексійович; Вапнічний, Артур Борисович (Problems of Friction and Wear, 2020)
Оцінено стан екологічної безпеки повнорозмірного стенду для дослідження очисників палив. Запропоновані шляхи модернізації стенду, які дозволяють зменшити негативний вплив на довкілля. Дихальний клапан підібрано за максимальним тиском, який може витримати каркас резервуару. Визначено значення приземної концентрації при викиді газоповітряної суміші через дихальний клапан на певну відстань, і проведено порівняння з гранично допустимою концентрацією небезпечних викидів. Розраховано кількість відходів, що утворилися під час зачищення резервуара стенду. Розглянуто метрологічне забезпечення, засоби пожежогасіння, вплив шумового, вібраційного, світлового і радіаційного забруднення довкілля навчально-наукової лабораторії.