ВПЛИВ КАРБІДУ БОРА НА ПОКАЗНИК АБРАЗИВНОГО СТИРАННЯ АРОМАТИЧНОГО ПОЛІАМІДУ ФЕНІЛОН - Tomina, Anna – Mariia Vadimivna; Burya, Olexandr Ivanovich; Naberezhniy, Yevhen Oleksiyovych (Problems of Friction and Wear, 2020)
Використання деталей виготовлених із зносостійких полімерних композитів натомість серійним матеріалам триботехнічного призначення (бронзі, капрону, бабіту) дозволяє отримати економічний ефект за рахунок зменшення витрат на технічне обслуговування та ремонт. Загального поширення для створення полімерних композиційних матеріалів із високим показником зносостійкості набули дисперсні наповнювачі (мідь, алюміній, залізо, бронза, олово, срібло, свинець, цинк, карбіди, шунгіт, вермикуліт тощо). Враховуючи зазначене, розробка та дослідження нових зносостійких полімерних композиційних матеріалів наповнених дисперсними наповнювачами з покращеними властивостями є актуальним науково-технічним заданням. У статті розглянуто вплив порошку карбіду бора на показник абразивного стирання ароматичного поліаміду фенілон марки С-2. Встановлено, що введення наповнювача покращує вихідні характеристики полімерної матриці: абразивна зносостійкість фенілону підвищується у 10 разів.. Виявлено, що ефективний вміст наповнювача в полімерному в’яжучому становить 15 мас.%. Дослідження поверхні тертя ненаповненого полімеру показало, що на його поверхні утворюються глибокі борозни, а при введенні наповнювача вони зменшуються на 75 %, оскільки поява карбіду бора зміцнює полімерну матрицю, модуль пружності та твердість збільшуються на 40 та 12 %. Дане покращення експлуатаційних характеристик імовірно обумовлено ефектом міжструктурного наповнення, коли дрібнодисперсні частки полімерної матриці під впливом хімічної та фізичної взаємодії формують на поверхні часток карбіду міжфазний шар із новими покращеними властивостями. На основі отриманих результатів композит із ефективним вмістом наповнювача (15 мас.% карбіду бора) можна рекомендувати для виготовлення деталей автомобільної, дорожньої та сільськогосподарської техніки працюючої під впливом часток абразиву.