ЗАЛЕЖНОСТІ ЗМІНИ РЕОЛОГІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ СТРУКТУРИ СПОЛУЧЕНИХ МАТЕРІАЛІВ У ТРИБОСИСТЕМІ ПІД ЧАС ПРИПРАЦЮВАННЯ - Войтов, Антон Вікторович (Problems of Friction and Wear, 2020)
В роботі представлені експериментальні залежності зміни реологічних властивостей структури матеріалів поверхневих шарів трибоелементів в трибосистемі під час припрацювання, обґрунтовано методичний підхід до визначення таких властивостей з використанням поперечних ультразвукових хвиль. Експериментальним шляхом встановлено, що логарифмічний декремент загасання ультразвукових коливань в структурі матеріалу поверхневого шару за період припрацювання збільшується на 32…45 % в залежності від початкової структури матеріалів. На підставі експериментальних даних отримано математичний вираз, який дозволяє визначити збільшення реологічних властивостей структури матеріалів трибоелементів за період припрацювання. Застосування таких залежностей дозволить підвищити точність моделювання процесів тертя та зношування.