ОГЛЯД КЛАСИФІКАЦІЙ ЗА ФІЗИКО-МЕХАНІЧНИМИ ТА ЕКС-ПЛУАТАЦІЙНИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ МАСТИЛ ЗАКОРДОННОГО ВИРОБНИЦТВА - Мнацаканов, Рудольф Георгійович; Мікосянчик, Оксана Олександрівна; Якобчук, Олександр Євгенійович; Хімко, Андрій Миколайович; Харченко, Олена Василівна (Problems of Friction and Wear, 2020)
В статті викладено огляд закордонних мастил за фізико-механічними та експлуатаційними характеристиками. Представлено класифікації за системою NLGI та DIN. Показано різниця між цими системами та особливості класифікування олив та мастил. Представлено вимоги до якості мастил та олив згідно категорій NLGI, DIN. Асортимент авіаційних пластичних мастил закордонного виробництва досить повно представлено в роботі. Представлено аналіз мастильних матеріалів: компанії NYCO (Франція), торгової марки «AeroShell» (Нідерланди –Великобританія), торгової марки «Royco» (Сполучені Штати Америки), компанії WEGO (Чеська Республіка), компанії "Эксперт-Ойл" (Російська Федерація). Проаналізовано найбільш вживані та розповсюджені мастильні авіаційні матеріали. Показано робочі температурні вимоги до мастил та область застосування мастил з різними ступнями в'язкості та межи витривалості.