ПРОЦЕСИ ФОРМУВАННЯ МАСТИЛЬНОГО ШАРУ ПРИ ТЕРТІ СТАЛІ ПО НЕСТАЛЕВИМ МЕТАЛЕВИМ ПОВЕРХНЯМ - Мельник, Володимир Борисович; Радько, Олег Віталійович; Федорчук, Світлана Володимирівна (Problems of Friction and Wear, 2020)
Викладені результати дослідження змащувальних процесів при терті пар сталь-бронза та сталь-спечений матеріал. Показано зв`язок між товщиною мастильного шару, моментом тертя та зносом поверхонь. Установлено, що більшому зносу відповідають менші втрати на тертя, тобто втрати на деформування і руйнування поверхні металу є малими порівняно з силами тертя в змащувальному шарі, а протизносні характеристики значною мірою визначаються здатністю матеріалів до утворення в результаті взаємодії з мастилом граничних структур з різними реологічними, фізико-хімічними та хімічними властивостями.