ДОСЛІДЖЕННЯ ТРИБОТЕХНІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК КОМПОЗИТІВ НА ОСНОВІ ПОЛІТЕТРАФТОРЕТИЛЕНУ - Начовний, Ілля Іванович; Буря, Олександр Іванович; Томіна, Анна – Марія Вадимівна; Павленко, Алла Анатоліївна (Problems of Friction and Wear, 2020)
У статті розглянуто вплив порошку шунгіту на трибологічні властивості композиційних матеріалів на основі політетрафторетилену в умовах тертя без змащування. Встановлено, що введення дисперсного наповнювача призводить до зменшення інтенсивності зношування базового полімеру в 492 рази та збільшення його твердості та температури по Віка на 12 і 45%, відповідно. Визначено, що ефективний вміст наповнювача в полімерній матриці складає 15 мас.%. Внаслідок цього даний композит можна рекомендувати для виготовлення деталей сучасної техніки, яка працює в агресивних умовах і в умовах тертя без змащення.