ОЦІНКА ПАРАМЕТРІВ МАСТИЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ В УМОВАХ МАСЛЯНОГО ГОЛОДУВАННЯ ТРИБОКОНТАКТУ - Мнацаканов, Рудольф Георгійович; Мікосянчик, Оксана Олександрівна; Якобчук, Олександр Євгенійович; Хімко, Андрій Миколайович (Problems of Friction and Wear, 2020)
Проаналізована кінетика зміни триботехнічних властивостей літієвих мастил в умовах масляного голодування. Встановлено зниження несучої здатності граничних шарів та їх антифрикційних властивостей з підвищенням контактного навантаження з 250 до 700 МПа, що обумовлено зростанням градієнту швидкості зсуву, підвищення якого призводить до інтенсифікації прояву перших ознак схоплювання в триботехнічному контакті. Визначено взаємозв'язок між ступенем порушення самоорганізації дисипативних структур і питомою роботою тертя.