МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО ВИЗНАЧЕННЯ РЕОЛОГІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ СТРУКТУРИ СПОЛУЧЕННИХ МАТЕРІАЛІВ У ТРИБОСИСТЕМІ - Войтов, Віктор Анатолійович; Войтов, Антон Вікторович (Problems of Friction and Wear, 2020)
У роботі представлений методичний підхід до визначення реологічних властивостей (внутрішнього тертя) структури матеріалів для трибосистем. З метою підвищення чутливості методу обґрунтовано застосування поперечних хвиль з дворазовим відображенням. Це дало змогу збільшити діапазон вимірювання логарифмічного декремента загасання ультразвукових коливань в структурі матеріалу. Виконано оцінку чутливості методу, показано, що застосування поперечних хвиль на частоті 5 МГц дозволяє підвищити чутливість на 19,4 %...42 %. Отримані експериментальним шляхом значення величин коефіцієнта варіації дозволяють стверджувати, що запропонований метод забезпечує відтворюваність результатів з похибкою, що не перевищує 4,7%.