НАПЛАВЛЕНІ ПОКРИТТЯ З ВИКОРИСТАННЯМ ОРГАНІЧНИХ ПІДКЛАДОК - Савуляк, Валерій Іванович; Шиліна, Олена Павлівна; Шенфельд, Валерій Йосипович (Problems of Friction and Wear, 2019)
В статті досліджується можливість використання органічних матеріалів, доданих у зварювальну ванну під час наплавлення, на структуроутворення та показники твердості утворених покриттів. Встановлено, що введення органічних матеріалів на основі целюлози дозволяє отримати високовуглецеві покриття значної твердості на зразках з низьковуглецевої сталі. Співвідношення структурних складових можливо змінювати за рахунок регулювання кількості введеного органічного матеріалу та режимів наплавлення. Показана можливість нанесення високовуглецевих покриттів значної товщини та площі з високою продуктивністю та економічністю. Регульована кількість цементиту у покритті позитивно впливає на зносостійкість, але тріщиностійкість при цьому не погіршується.