ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧІ ТЕХНОЛОГІЇ ЗМІЦНЕННЯ РОБОЧИХ ПОВЕРХОНЬ ДЕТАЛЕЙ МАШИН - Головко, Леонід Федорович; Радько, Олег Віталійович; Скуратовський, Анатолій Кирилович; Салій, Сергій Сергійович (Problems of Friction and Wear, 2019)
Наведені результати дослідження впливу застосування енергозберігаючих технологій лазерно-ливарного наплавлення, комбінованого лазерного азотування та газотермоциклічного іонного азотування на структурно-фазовий склад та триботехнічні характеристики й ресурсні показники виробів зі нержавіючих сталей аустенітного (12Х18Н10Т) и мартенситного (40Х13) класу, а також сталі 38Х2МЮА. Установлено, що попередня обробка поверхні виробів сфокусованим лазерним пучком з подальшим азотуванням дозволяє в 4-5 разів збільшити товщину азотованого шару, підвищити його мікротвердість до 8-8,5 МПа і теплостійкість – до 500-600 ºС. Виявлено, що завдяки впливу іонноазотуючої обробки на властивості зміцнених поверхневих шарів відбувається збільшення середнього технічного ресурсу оброблених деталей у 2,3 раза.