КОНСТРУКТОРСЬКО-ТЕХНОЛОГІЧНІ РІШЕННЯ ТИПОВИХ ЕЛЕМЕНТІВ ПОРОЖНИСТИХ ЛОПАТОК - Тітов, Вячеслав Андрійович; Гараненко, Тетяна Романівна (Problems of Friction and Wear, 2019)
Розглянуто еволюцію конструкції вентиляторної лопатки газотурбінного двигуна. Запропонована класифікація технологічних рішень виготовлення елементів порожнистих лопаток вентилятора газотурбінного двигуна. Розроблений класифікатор є основою для вибору конструктивно – технологічних рішень при проектуванні вентиляторних лопаток. Кожен з класів має свої різновидності форм та елементів конструкції. Розглядається найбільш перспективна по масовій ефективності порожниста лопатка вентилятора з листовим наповнювачем. Запропонована технологія виготовлення фрагменту порожнистої лопатки, основу якої складають процес зварювання під тиском і формування в режимі надпластичності.