ДОСЛІДЖЕННЯ ЛОКАЛІЗАЦІЇ І ІНТЕНСИВНОСТІ КАВІТАЦІЙНОЇ ЕРОЗІЇ ПРИ ВИСОКОНАПІРНОМУ ДРОСЕЛЮВАННІ РІДИНИ В ГІДРАВЛІЧНИХ ПРИСТРОЯХ - Тарасенко, Тарас Валерійович; Бадах, Валерій Миколайович (Problems of Friction and Wear, 2019)
Дослідження проводилися з метою підвищення ресурсу елементів апаратури авіаційних гідросистем на основі обґрунтування заходів щодо зниження їх кавітаційної ерозії. Надзвичайно важливим і недостатньо вивченим фактором є вплив на кавітаційну ерозію умов дроселювання потоків в гідроагрегатах і пристроях, виникнення механізму кавітаційної ерозії. Представлено результати дослідження кавітаційної ерозії різних металів, які широко застосовуються у авіаційному гідроприводі. Приведено методику визначення стійкості металів авіаційного гідроприводу до кавітаційної ерозії. Визначено сплави, які мають підвищену стійкість до кавітаційної ерозії. Визначено механізм руйнування поверхні конструкційного матеріалу кавітаційними кавернами. Досліджено фактори які впливають на інтенсивність кавітаційної ерозії: умови дроселювання робочої рідини, розташування дослідних зразків відносно сопла. Запропоновано заходи зі зменшення впливу кавітаційної ерозії на конструкційні елементи гідравлічних агрегатів при їх роботі. Визначено раціональні геометричні характеристики генераторів гідродинамічної кавітації, які використовуються для дослідження кавітаційної ерозії конструкційних матеріалів: кут розкриття дифузору, довжини дифузорної частитни.