ДОСЛІДЖЕННЯ ВОДНЕВОГО ЗНОСУ ВАЖКОНАВАНТАЖЕНИХ МЕТАЛЕВИХ ФРИКЦІЙНИХ ЕЛЕМЕНТІВ ГАЛЬМ - Вольченко, Дмитро Олександрович; Кіндрачук, Мирослав Васильович; Скрипник, Василь Степанович; Журавльов, Дмитро Юрійович; Романів, Микола Миколайович (Problems of Friction and Wear, 2021)
В матеріалах статті розглянуті наступні питання стосовно до розв’язуваної проблеми: побудова кристалічних граток металів і їх параметри; оцінка стану атомів в кристалічній решітці металу з позицій молекулярної динаміки; напружено-деформований стан гальмівних дисків і осередки водневого зношування їх робочих поверхонь. При дослідженні металевого фрикційного елемента прийнята модель багатошарової атомної побудови у вигляді сильфона, який під дією імпульсних питомих навантажень стискає свої гофри. При знятті імпульсних питомих навантажень відбувається розширення багатошарової атомної структури за рахунок внутрішніх сил пружності. Встановлено невідоме раніше явище утворення насиченої воднем зон в приповерхневому шарі металевого елемента тертя (обода, диска) гальмівного пристрою, що містить в своєму тілі «внутрішній» водень, який циркулює між шарами атомів кристалічних граток, що полягає в тому, що при електротермомеханічному терті у водневомістному середовищі відбувається виділення «зовнішнього» водню під тиском при цьому за рахунок імпульсних питомих навантажень, поверхневих температур і їх змінних градієнтів в зонах тертя. Темп протікання процесу стиснення в сотні разів більше темпу протікання процесу розширення багатошарової атомної структури. Під дією імпульсних питомих навантажень виникає великий позитивний градієнт температури спалаху, який в приповерхневому шарі металевого фрикційного елемента перетворюється на негативний градієнт поверхнево-об’ємної температури. При цьому підвищується тиск закачуваного водню, який посилюється за рахунок імпульсних питомих навантажень, стискаючи багатошарову атомну структуру.