ЕКСПЛУАТАЦІЙНІ ПОКАЗНИКИ МОТОРНИХ ОЛИВ ПРИ МОДЕЛЮВАННІ ВЗАЄМОДІЇ З КАРТЕРНИМИ ГАЗАМИ ДВЗ - Кубіч, Вадим Іванович; Чернета, Олег Георгійович; Дрібас, Дмитро Едуардович (Problems of Friction and Wear, 2020)
Наведено результати фізичного моделювання процесу взаємодії середовища картерних газів з мірними об’ємами моторних олив AZMOL 15W40 CI-4/SL, EVO 10W40 SM/CF, EVO 5W40 SN/CF, на підставі яких побудовані закономірності зміни їх кінематичної в’язкості, лужного та кислотних чисел з урахуванням зміни часу газорідинного обміну та триботехнічного стану циліндропоршневої групи бензинового двигуна ВАЗ 2101. У якості прикладного застосування отриманих результатів розраховані значення раніше запропонованого комплексного критерію оцінки експлуатаційного стану позначених олив та побудовані закономірності його зміни за умовами прискорених випробувань.