РОЗРАХУНКОВА ОЦІНКА РЕСУРСУ ЦИЛІНДРИЧНИХ І ПЛОСКИХ МЕТАЛОПОЛІМЕРНИХ НАПРЯМНИХ КОВЗАННЯ ПРИ ГРАНИЧНОМУ ТЕРТІ - Чернець, Мирон Васильович; Корнієнко, Анатолій Олександрович; Федорчук, Світлана Володимирівна; Радіоненко, Олександр Васильович (Problems of Friction and Wear, 2020)
Наведено методи розрахунку контактних тисків і ресурсу циліндричних та плоских металополімерних напрямних ковзання, в основу яких покладено відому методологію дослідження кінетики зношування матеріалів при терті ковзання. Проведено розрахунок ресурсу обох видів напрямних з гібридним спряженням матеріалів при різних навантаженнях та радіальних зазорах (циліндрична напрямна). Повзун напрямної виконано з антифрикційного полімерного композиційного матеріалу «Моглайс», а її основу зі сталі. Також визначено максимальні початкові контактні тиски у циліндричній напрямній. Встановлено кількісні і якісні закономірності залежності шляху тертя та контактних тисків від навантаження і радіального зазору.