ДО ПИТАННЯ ПРО МЕТОД РОЗРАХУНКУ ДОВГОВІЧНОСТІ ПЛОСКИХ НАПРЯМНИХ КОВЗАННЯ З ЕЛЕМЕНТАМИ З ПОЛІМЕРНИХ КОМПОЗИТІВ - Чернець, Мирон Васильович; Іщенко, Анатолій Олексійович; Корнієнко, Анатолій Олександрович; Радіоненко, Олександр Васильович; Федорчук, Світлана Володимирівна (Problems of Friction and Wear, 2020)
Подано метод розрахунку плоских прямолінійних напрямних, у т. ч. і з гібридним поєднанням матеріалів – сірий чавун – полімерні композиційні матеріали. Він базується на феноменологічній трибокінетичній моделі зношування матеріалів при терті ковзання. Проведено розрахунок тривалості роботи (шляху тертя) напрямної з повзуном, на поверхню контакту якого нанесено композиційні матеріали Моглайс (розробник німецька фірма «Diamant») або ДК6 (розробник Україна). Наведено дані про результати та методику проведення трибоекспериментальних досліджень зазначених матеріалів при граничному терті. За результатами експериментів встановлено ххарактеристики зносостійкості досліджуваний композитів у парі з чавуном СЧ25, які є базовими параметрами моделі зношування. Підтверджено, що їх зносостійкість є практично однаковою. У результаті проведеного числового розв’язку цієї зносоконтактної задачі визначено шлях тертя повзуна, необхідний до досягнення ним допустимого зношування. Встановлено, що напрямна з повзуном з композитним покриттям ДК6 у середньому має вдвічі більший ресурс,ніж з покриттям Моглайс. Це зумовлено більшою величиною коефіцієнта тертя ковзання композиту Моглайс у порівнянні з ДК6. Підтверджено значний вплив робочого навантаження на повзун на розрахунковий шлях тертя.