ДОСЛІДЖЕННЯ МЕХАНІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЗВАРНИХ З’ЄДНАНЬ КОНСТРУКЦІЙНИХ СТАЛЕЙ, ЛЕГОВАНИХ НІКЕЛЕМ - Макаренко, Валерій Дмитрович; Федорина, Тетяна Петрівна; Ікальчик, Іван Миколайович; Петренко, Олександр Олександрович; Тараборкін, Леонід Анатолійович (Problems of Friction and Wear, 2020)
Встановлено, що найбільш високі і стабільні значення ударної в’язкості (59-70 Дж/см2 при t = – 60 °C) і характеристик опору розвитку тріщин (К1с = 76,6МПа-м1/2 і δс = 0,21-0,30 мм при t = -70 °С) металу шва холодостійких сталей досягаються при концентрації нікеля в ньому від 1,6 до 2,2 %, яка реалізується введенням в електродне покриття нікелевого порошку в кількості 3-4 %. Покращення механічних властивостей, зокрема, ударної в’язкості і параметрів в’язкості руйнування металу шва, легованого нікелем, можна пояснити його сприятливим впливом на структурну й хімічну неоднорідність наплавленого металу. Для оцінки ступеню цього впливу стосовно електродів з основним покриттям виконали додаткові дослідження за допомогою сучасних методів металографічного аналізу. Визначено оптимальний хімічний склад наплавленого метала, що забезпечує отримання дрібнозернистої структури, яка вміщує незначну кількість неметалевих включень глобулярної форми (у %): С < 0,10; 0,20-0,40 Si; 0,8-1,20 Mn; 1,6-2,2 Ni; S, P< 0,025. Цей склад реалізовано оптимальним вмістом і співвідношенням феросплавів у електродному покритті:5 % FeMn, 5-8 % FeSi, 7-10 % FeTi;FeTi : FeSi : FeMn = 2 : 1,5 : 1.