ДО ПИТАННЯ ПРО МЕТОДИКУ ВИЗНАЧЕННЯ ІНДИКАТОРІВ ЗНОСОСТІЙКОСТІ ПОЛІМЕРНИХ ЗМІЦНЕНИХ ПОЛІАМІДНИХ КОМПОЗИТІВ ДЛЯ ГІБРИДНИХ ПІДШИПНИКІВ КОВЗАННЯ - Чернець, Мирон Васильович; Кіндрачук, Мирослав Васильович; Корнієнко, Анатолій Олександрович; Гловин, Михайло Андрійович; Костецький, Іван Володимирович (Problems of Friction and Wear, 2020)
Подано методику модельних трибоекспериментальних досліджень матеріалів при терті ковзання за силовою схемою торцевого тертя. З її використанням визначено кількісні відносні індикатори зносостійкості поліаміду, зміцненого дисперсними скло- і вуглеволокнами, який може використовуватися у металополімерних підшипниках ковзання. Визначено характеристики зносостійкості вказаних композитів, як базові характеристики математичної моделі дослідження кінетики зношування матеріалів при терті ковзання. Також за даними проведених досліджень побудовано їх діаграми зносостійкості, як графічні індикатори зносостійкості у прийнятому діапазоні питомих сил тертя. Наведено залежності, які повязують характеристичні функції зносостійкості матеріалів розробленої математичної трибокінетичної моделі зношування з лінійними зношуваннями та ресурсом підшипника ковзання.