СИЛОВА ВЗАЄМОДІЯ КУЛЬКОВОГО ОБМЕЖУВАЧА НАВАНТАЖЕНЬ - Малащенко, Володимир Олександрович; Носко, Павло Леонідович; Федик, Василь Володимирович (Problems of Friction and Wear, 2019)
У статті висвітлюється наукова проблема щодо нової кульової муфти, яка може бути використана в різних галузях техніки. Розглядається силова взаємодія кулькової муфти, на основі якої легко створити обмежувач крутного моменту для рівномірного затягування болтових з’єднань різних машин і механізмів. Наведено необхідні аналітичні рівняння, що описують основні значення сил при функціонуванні обмежувача крутного моменту. Це стало орієнтиром для розробки нової конструкції, що отримала патент України на корисну модель. Наведено конструкцію обмежувача крутного моменту, яка базується на відомому кулеподібному з’єднанні з повним описом його складових частин та принципу роботи. На основі конструктивних особливостей вибрана розрахункова схема, яка дозволила створити математичну модель для аналізу силового агрегату. Аналітично описуються величини сил, що діють на кульки на початку виходу їх із зачеплення з пазом приведеної напівмуфти. На основі формул проведено кількісний аналіз сили пружини на величину крутного моменту для різних кутів нахилу канавок напівмуфт. Зроблено підтвердження класичного положення про те, що величина крутного моменту розчеплення залежить від діаметра дроти пружини та є лінійною. На основі результатів досліджень наведено практичні рекомендації щодо можливостей впровадження цих обмежувачів навантажень у технічних пристроях машинобудування.