ВПЛИВ ПОВЕРХНЕВО-АКТИВНИХ РЕЧОВИН МАСТИЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ НА ЯКІСТЬ ПРИПРАЦЮВАННЯ ЗУБЧАСТИХ ПЕРЕДАЧ - Мельник, Володимир Борисович; Радько, Олег Віталійович; Федорчук, Світлана Володимирівна (Problems of Friction and Wear, 2019)
Викладені результати дослідження змащувальних шарів, утворених оливами з поверхнево-активними присадками на якість припрацювання пар тертя з локальним контактом в умовах кочення з ковзанням. Показано, що введення поверхнево-активних речовин (ПАР) в оливи подавляє процес утворення самогенеруючих органічних плівок (СОП), що призводить до прискореного припрацювання контактних поверхонь. Наступне, після отримання плями контакту нагрівання оливи до температури десорбції або розкладання молекул ПАР стимулює утворення СОП та сприяє швидкому переходу в діапазон навантажень, які відповідають мінімальним значенням зношування контактних поверхонь.